Přeskočit na hlavní obsah

Mámou se každá nerodí...

... to se prostě k tomu musí dojít během těhotenství. Vlastně myslím na jeden článek, který jsem tady četla včera a taky na jednu příhodu, o které se možná rozepíšu později. V první řadě -jako správný sobec- budu opět mluvit o sobě, protože mi to dělá tak moc dobře. :-)

Ano, chtěla jsem sourozence a moc si přála starat se o někoho. A ačkoli mi to se sourozencem nevyšlo, moje potřeba starat se byla uspokojena po střední během asistence v Jedli. Ale abych se někdy rozplývala nad miminama, žvatlala na ně, říkala, jaké má rozkošné faldíky a další hlouposti... to ne. Když studujete peďák, je jasný, že děti budete milovat. O tom se nediskutuje, to je prostě dané. Stejně jako se na jeřábníka neučí nikdo se strachem z výšek a zedníka nedělá nikdo bez dobrého prostorového vnímání. Nemluvňata jsem měla ráda, když spala a byla v klidu, ale vlastně mě bavilo být s většími dětmi, malovat, skákat jako žába a malovat si po silnici s křídou.

A tak jsem se dost lišila od jedné spolužačky, která nás po čtyři roky zasypávala tím, jak moc má miminka ráda, jak by jedno jednou chtěla a klidně i dvě, tři, pět, šest. Nikoho nepřekvapilo, že po škole byla těhotná jako první a jelikož jsem neměla už předtím o čem s ní mluvit, po narození jejího syna se mi vzdálila ještě víc. Což mi přišlo jako škoda, protože byla od pohledu milá, hodná, ochotná a starostlivá. Prostě máma. A já s ní neměla o čem mluvit. Ikdyž se jednou za čas vytratila ze školy, protože se zkoušela prosadit jako modelka a tak chodila na focení a pak zahrnovala sociální sítě fotkama se svojí bezchybnou postavou- toto jí vlastně pořád dodávalo aspoň trochu toho nezodpovědného, co ke studenstkému životu a lehkovážnosti mládí patří.


Neuměla jsem si představit spoustu věcí. Že se jednou vdám. Že přestanu slovo "manžel" vnímat jako nadávku. A jednou budu vypadat jako velryba, navíc tak budu vypadat ráda a úplně dobrovolně. A dokonce kvůli tomu přestanu chodit do práce v podstatě hned, hned jak se to dozvím, abych měla klid a nestresovala se. Taky jsem nečekala, že hormonální tsunami se mnou budou provádět takové kotrmelce, budu bez nálady nebo se na hodinu rozbrečím kvůli hlouposti. Dokonce, že se rozbrečím na ulici před cizími lidmi, když nebudu schopná najít ordinaci, do které musím trefit a navíc včas. Nečekala jsem, že mě rozhodí, když si v autobuse přes uličku sedne maminka s dvouletou holčičkou, snažila jsem se celou dobu jen tiše slzet a nekňourat nahlas- to se mi stalo, když jsem jela z kontroly, kde jsem slyšela její srdíčko. Boubelatá mimina ve mě doteď nic zvláštního nevyvolávají, ale vím, že až moji maličkou holčičku poprvé uvidím a budu ji držet, tak budu brečet ještě víc než ona po té první ráně do zad a budu vědět, že ONA je to nejkrásnější dítě, protože je NAŠE, polovinou po druhé (ne už první?) osobě, kterou budu po zbytek života milovat. A nejkrásnější bude bez ohledu na to, že vyleze namodralá, pomačkaná, od krve a neučesaná, se zavřenýma očima a o chvilku později s velkým křikem. A tohle by každý nezaujatý člověk vnímal nejvíc. Matky ale prostě musí být trochu mimo realitu. Nevidí nedostatky, jejich dítě je to nejkrásnější na světě a nejkrásnější bude napořád.

Dneska jsem si s tou spolužačkou chvilku psala. Její syn je už velký kluk, ona se vzdala té svojí hubené postavy a nechala si křivky z těhotenství a kupodivu jí sluší i to. A poprvé v životě jsme měly o čem mluvit. Opět mi připadala jako máma, uklidňovala mě a bylo vlastně příjemné být v kontaktu s další holkou, která si tím prošla už přede mnou. A tak mi nemusíte věřit, že jsem vždy se zvednutým obočím sledovala ty reportáže ze srazů maminek, dvojčat, trojčat a celkově srocení velkého davu. Tohle mi vždy nahánělo trochu strach. Teď už chápu hromadné procházky po Žlutých lázních (to maminky protestují a dokazují, že jezdí po Praze málo nízkých tramvají a ostrůvky jsou nevyhovující), vlastně i skupinky maminek na procházce s kočárky a jejich nájezdy na cukrárny a kavárny. Chápu to. A dostávám chuť na ovocný pohár, jak o tom tak přemýšlím.











I krásné (až modelkovské) slečny se rády vzdají svých 85-60-84 a stanou se matkami na plný úvazek :-) a není to žádná zvrácenost


*****
Před několika týdny jsem byla naposledy na kontrole u svojí doktorky (teď už chodím rovnou do porodnice), nehodou jsem nestihla termín návštěvy o několik minut a tak jsem seděla v čekárně trochu otrávená a znechucená. Přede mnou seděla jedna slečna s kamarádkou, obě tričíčka nad pupek, bokovky, jedna trošku oplácnutá a protože byla středa (tedy den, kdy je těhotenská poradna), typla jsem, že zrovna ta slečna bude muset na nějakou dobu takové módní výstřelky oželet. Čekala jsem, až na mě přijde řada a tak jsem musela být svědkem jejich hovoru (už jen proto, že nešlo je neslyšet). V podstatě jsem slyšela sama sebe (jen ještě více nedospělou verzi- možná svobodnou verzi- že by to dítě nebylo chtěné?), takové ty řeči, že "co já s tím miminem budu dělat?", "bude špekaté a hnusné...", "to jako fakt budu muset kvůli němu v noci vstávat?".... Po chvilce jsem si už jen představovala, jak vyskakuju, za letu beru židli a pak jen budoucí matku na věčné časy umlčuji údery do hlavy. Vydržela jsem to, přežila jsem jejich rozhovor, kterého jsem nechtěla být svědkem a jen doufala, že se to časem změní. Jako se to změnilo u mě. Jako se to změnilo u tolika holek přede mnou.
*****

Víte, nejsem kdo ví jak schopná komukoli radit a poučovat. Sama zjišťuju věci za pochodu, vidím je sama na sobě a postupně vidím, z jakého bodu do jakého bodu se přesouvám. A těším se na tu dobu za dva/tři týdny, to už nejspíš bude malá Lucinka venku. Těším se a bojím zároveň. A těším se až se budu bát. Nemám ponětí, co všechno se stane, představuju si katastrofické scénáře a v druhé vteřině se sama uklidňuju, že to bude dobré a že na to časem přijdu. Když jsem se tety ptala na radu a chtěla vědět, jak být dobrá máma, řekla mi, že je to jen o jedné věci. "Ona potřebuje JENOM jednu věc: abys ji milovala víc než kohokoli na světě. Ten zbytek ti ukáže sama, protože ona sama ví, co potřebuje. Ty ji musíš jenom hodně moc milovat, abys jí dokázala naslouchat." A protože moje teta je ženská, které si vážím, doufám a věřím, že budu mámou, kterou si moje dcera zaslouží a bude šťastná.

Komentáře

  1. toto je krásny článok od srdca. teta povedala krásnu radu, ktorá sa mi veľmi páči.

    OdpovědětVymazat
  2. To je tak krásný článek :) a bude mít krásné jméno. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný článek, moc vám/ ti to miminko přeju

    OdpovědětVymazat
  4. Krásně napsané. Myslím, že tenhle článek tak nějak vystihl podstatu skvělé mámy :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jááj, poslední odstavec je krásný! Taky si říkám, že mě nadchne až vlastní dítě, že se to v těhotenství zlomí a budou pracovat hormony, jak mně, tak i budoucímu manželovi. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuju za komentáře, přání a chválu, kterou si nezasloužím Musím přiznat, že jsem si na začátku myslela, že těch několik měsíců bude utrpení, něco nového a nezvyklého, ale čím víc se to blíží, troufám si říct, že se jednalo o jedno z nejhezčích období, jaké jsem v životě měla možnost prožít a ráda si to zopakuju ještě minimálně jednou (ačkoli po porodu budu tvrdit zaručeně něco jiného ). A to jsem taky byla původně holka, co si nedokázala představit spoustu věcí, hlavní je nebát se nového a ve všem hledat hezké chvilky (to se říká hezky, když první 3 měsíce máte hlavu v záchodě, ale není to vždy pravidlo).

    OdpovědětVymazat
  7. Opravdu dobře napsané. :) Já jsem nikdy děti mít nechtěla. Nikdy jsem nechtěla založit rodinu. Pak jsem nechtěně otěhotněla, hodně jsem zvažovala, jestli si ji nechat nebo ne. Na interrupci jsem nakonec nešla.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Děkujeme mockrát Vám přejeme to samé

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: Děkuju a ano, ona je skvělá ženská

    OdpovědětVymazat
  10. [6]: tvůj koment je ještě lepší

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: s tím se nedá jinak než jen souhlasit :)

    OdpovědětVymazat
  12. To je krásný článek! Ono je teď všem holkám bráno za samozřejmost, že budou mít dítě a když nějaká třeba nechce, je v některých rodinách zle. Někteří lidé zkrátka nedokážou vystát něčí rozdílnost.

    OdpovědětVymazat
  13. Děti má opravdu rád už od mládí, nebo se k tomu postupně dostane s věkem a s takovým tím "biologickým tikáním", řekl bych. Mít děti rád a umět děti vychovávat, to se ale, myslím, diametrálně odlišuje. Některé holčiny z pedagogické školy raději neměly vytáhnout paty, dokud kromě šišlání nedokázaly taky o děti se starat. To však není tvůj případ :)

    OdpovědětVymazat
  14. nadherny prekrasny clanok ..realny a plny lasky:)))...ked si spomeniem kolko rokov som vyhlasovala, ze ja nechcem deti, pretoze som pozerala na kazde ine skôr s obavou, ze mu vytecie soplik a bude to cele zle a uz vôbec som sa s detmi nevedela "rozpravat".... no a teraz mam krasneho (samozrejme, ze najkrajsieho :P, ved to pozname) 9 mesacneho chlapca a popravde, stale sa neviem prihovarat inym detom.... ale uz aspon viem, co znamenaju pre svojich rodicov a to ma takmer dojima, takze sa na ne aspon nejde neusmievat...neviem, asi by som plakala pocut taky rozhovor u lekara x(... velmi dufam, ze to dieta nedoplati na svoju mamu... a teta je naozaj super zena, pretoze to je cista pravda:))) Najlepsie pre dieta je to, ze sa moze spolahnut na fakt, ze jeho mama a tato ho miluju bezpodmienecne...taka laska sa uz nikdy nezopakuje, to vedia iba rodicia

    OdpovědětVymazat
  15. Je to hezky napsaný a asi i pravdivý.

    OdpovědětVymazat
  16. Veľmi pekný a dojemný článok Je zaujímavé,čítať to z pohľadu tvojho nedospelejšieho a terajšieho ja.A tiež,ako to všetko vnímaš.Bude zaujímavé,ak si tento krásny článok prečíta raz tvoja Lucinka.

    OdpovědětVymazat
  17. [15]:Také jsem se setkala s tím, že někteří lidé to berou jako samozřejmost, že předání genetického materiálu bude pokračovat. Jsou věci, které se nedají lámat přes koleno, toto navíc není jen VĚC, toto je o LIDECH, kterým to změní život a pohled na svět a ta odpovědnost za nového človíčka, pro kterého tak začíná absolutně všechno a kterému ten start může taky dost pohnojit, když se to "nějak samo udělá"... Je v tom potřeba nějaká soudnost a taky sebepoznání

    OdpovědětVymazat
  18. Zas to s tou láskou nepřeháněj, nic se nemá přehánět.

    OdpovědětVymazat
  19. nádherný článok... naozaj mi pri jeho čítaní vypadla nejedna slza, lebo v podstate to vnímam ako ty. Deti sú krásne, sú darom a aj keď sa úplne nerozplývam ako iné matky, či ženy, ktoré matkami sa ešte len chcú stať, tak v kútiku duše si veľmi želám mať aspoň jedno zdravé dieťatko. Držím ti palčeky, nech to všetko zvládneš na výbornú, aby malá Lucka (mimochodom, krásne meno si vybrala) bola zdravé, krásne a šťastné dievčatko. A čo si osobne myslím po prečítaní tohto článku, tak ty už si najlepšou mamou pre svoju dcérku... :)

    OdpovědětVymazat
  20. Tak to jsi me rozplakala  a dojala  a vsehcno dohromady.. asi na tom sem nejak podobne jako ty, stale si nedokazu predstavit ze ybch mela mit miminko, byt tehotna a rodit..proste me to hrozne desi a tak nejak sme rozhodla ze mimco nechci..taky si ale rikam ze me to asi casme prejde..neco jako tebe a zmenim nazor..=)

    OdpovědětVymazat
  21. cialis generic canada search

    OdpovědětVymazat
  22. Velice krásně napsaný článek :)

    OdpovědětVymazat
  23. Krásné, já si myslim, že jsem se narodila pro to být mámou. Až vystuduju - mimochodem učitelku pro MŠ, hned bych nejradši otěhotněla.

    OdpovědětVymazat
  24. Na dítě se těším jak na nic jiného. Po přečtení Tvého článku se na něj těším ještě víc.

    OdpovědětVymazat
  25. Moc krásný článek. Velice se mi líbil :) a přeju hodně štěstí, až se malé narodí.

    OdpovědětVymazat
  26. To je hezký, takhle kouknout do Tvé minulosti

    OdpovědětVymazat
  27. Už mám jednu pišišvorku doma a teď čekám druhé miminko.. Rozhoně souhlasím, že člověk se během těhotenství mění a začne některé věci vnímat jinak.. Po narození je to ještě víc a je to podle mě je to jen dobře. Ať se Vám moc daří a když nebude vše růžové, tak si jen řekněte, že je to fáze a zase se to změní (třeba spánek ).. Pokud je člověk vyladěn na dítě je to úžasné jak se dá domluvit i když nemluví... Krásné mateřství!

    OdpovědětVymazat
  28. Moc krásný článek. Určitě budeš dobrá máma. :)

    OdpovědětVymazat
  29. Jsem zoufalý ošklivý panic se zanedbatelným IQ i délkou údu a s komplexem méněcennosti. Zoufale potřebuji vaši pozornost. Potřebuji vaše komentáře, až už utěšující či lítostivé, nebo nenávistné. Prostě potřebuji mít pocit, že se o mne někdo alespoň jednou v životě zajímá, ať už v dobrém, nebo špatném. Potřebuju to snad ještě naléhavěji než první sex, funkční pistoli, nebo preventivní proplesknutí, abych se konečně probral a přestal ze sebe dělat šulina na těch internetech.

    OdpovědětVymazat
  30. Já se nechci vidět až budu těhotná, když už teď se rozbrečím kvůli každé hlouposti

    OdpovědětVymazat
  31. Moc krásně napsané, je mi 17 a děti nějakou dobu - dost dlouhou dobu - nechci :) a hlavně mě děti fakt nelákají, zatím si nedovedu představit, že bych se o nějaké chtěla starat, zjišťuju, že prostě jednou - pokud mi to bude přáno - to prostě zvládnu :) a budu mít to svoje dítě nejradši :)

    OdpovědětVymazat
  32. Budem "hnusná", článok nepochválim - aj keď nie je napísaný vyslovene zle - a zastanem sa tých dvoch "nevyspelých" s názorom, ktorý je ešte "horší", než ten ich. Nerozumiem, prečo by sa MUSEL ich názor zmeniť a prečo by ste ich dokonca mala trepnúť stoličkou...

    OdpovědětVymazat
  33. Článek jsem přečetla celý až do konce. Musím se přiznat, že téma mateřství, těhotenství či samotného porodu, nečtu. Dítě nemám a v dohledné době neplánuji, přesto jsem si jej přečetla a líbil se mi, co já vím, co bude za rok, možná budu přemýšlet stejně a stejně jako ty se budu ptát sama sebe jaká budu máma.

    OdpovědětVymazat
  34. Hezky popsáno. Já tedy zatím citím že děti nikdy, ale jestli změním názor, tak ho prostě změním a hotovo. Ale asi to nikdy tak úplně nezmění mě, já se nějak nehodlám vzdát svýho stylu a oblečení. Velkou inspirací je mi ReeRee Phillips, která je i jako matka neustále sexy goth modelka.

    OdpovědětVymazat
  35. Opožděně reaguji na ohlasy, povedlo se mi rozhýbat data až teď

    OdpovědětVymazat
  36. cheap viagra viagra

    OdpovědětVymazat

Okomentovat